Produkty z niskim indeksem glikemicznym | ||||
Jaja | 0 | Czekolada gorzka (>70% kakao) | 25 | |
Kawa, herbata | 0 | Czerwona porzeczka | 25 | |
Majonez (jaja, olej, musztarda) | 0 | Fasola mung, flagolet | 25 | |
Owoce morza | 0 | Humus | 25 | |
Ryby | 0 | Jeżyny | 25 | |
Sery tłuste (żółty, pleśniowy itp.) | 0 | Mąka sojowa | 25 | |
Śmietana kwaśna | 0 | Maliny | 25 | |
Sos sojowy (bez cukru) | 0 | Masło migdałowe | 25 | |
Tłuszcz roślinny/zwierzęcy | 0 | Masło z orzechów laskowych | 25 | |
Wino wytrawne (czerwone, białe) | 0 | Pestki z dyni | 25 | |
Wołowina | 0 | Truskawki | 25 | |
Ocet | 5 | Wiśnie | 25 | |
Przyprawy (oregano, bazylia, wanilia itp.) | 5 | Zielona soczewica | 25 | |
Skorupiaki | 5 | Buraki surowe czerwone | 30 | |
Awokado | 10 | Ciecierzyca gotowana | 30 | |
Agawa (syrop) | 15 | Czerwona soczewica | 30 | |
Agrest złoty | 15 | Czosnek | 30 | |
Brukselka | 15 | Dżem słodzony sokiem owocowym | 30 | |
Cebula | 15 | Grejpfrut | 30 | |
Cukinia | 15 | Gruszka | 30 | |
Cykoria | 15 | Makaron chiński (sojowy lub z fasoli mung) | 30 | |
Czarna porzeczka | 15 | Mandarynki | 30 | |
Fasolka pnąca | 15 | Marakuja | 30 | |
Fasolka szparagowa | 15 | Marchew surowa | 30 | |
Grzyby | 15 | Marmolada bez cukru | 30 | |
Imbir | 15 | Migdałowe mleko | 30 | |
Kalafior | 15 | Mleczko owsiane (niegotowane) | 30 | |
Kapusta | 15 | Mleko odtłuszczone w proszku | 30 | |
Kiełki (fasoli mung, soi, …) | 15 | Mleko sojowe | 30 | |
Kiszona kapusta | 15 | Morele świeże | 30 | |
Koper | 15 | Pamelo | 30 | |
Korniszony (bez cukru) | 15 | Pomidory | 30 | |
Mączka chleba świętojańskiego | 15 | Rzepa, brukiew (surowe) | 30 | |
Migdały | 15 | Soczewica żółta | 30 | |
Ogórek | 15 | Twaróg odtłuszczony | 30 | |
Oliwki | 15 | Amarant ziarno | 35 | |
Orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, pistac | 15 | Biała fasola | 35 | |
Orzeszki ziemne (fistaszki) | 15 | Brzoskwinie | 35 | |
Papryczki Chili | 15 | Ciecierzyca z puszki | 35 | |
Papryka (czerwona, zielona, żółta) | 15 | Czarna fasola | 35 | |
Pesto | 15 | Drożdże | 35 | |
Piniola | 15 | Drożdże piwne | 35 | |
Por | 15 | Dziki ryż | 35 | |
Rabarbar | 15 | Fasola biała - perłowa, borlotti, czrna, c | 35 | |
Rzodkiew | 15 | Figi świeże | 35 | |
Sałata | 15 | Granat | 35 | |
Seler naciowy | 15 | Groszek zielony | 35 | |
Soja | 15 | Jabłka duszone | 35 | |
Szczaw | 15 | Jabłka suszone | 35 | |
Szparagi | 15 | Jabłko (świeże) | 35 | |
Szpinak | 15 | Jogurt odtłuszczony | 35 | |
Tofu | 15 | Kukurydza antyczna indiańska | 35 | |
Zarodki (przenne) | 15 | Kwinoa (komosa ryżowa) | 35 | |
Acerola | 20 | Lody słodzone fruktozą | 35 | |
Artiszoki | 20 | Mąka z ciecierzycy | 35 | |
Bakłażan | 20 | Musztarda Dijon | 35 | |
Czekolada gorzka (>80% kakao) | 20 | Nasiona ( siemie lniane, sezam, mak ) | 35 | |
Czereśnie | 20 | Nektarynki | 35 | |
Fruktoza | 20 | Pigwa | 35 | |
Jogurt sojowy | 20 | Pomarańcze | 35 | |
Kakao (bez cukru) | 20 | Pomidory suszone | 35 | |
Karczochy | 20 | Przecier pomidorowy | 35 | |
Pędy bambusa | 20 | Seler surowy (korzeń) | 35 | |
Śmietana sojowa | 20 | Śliwki | 35 | |
Sok cytrynowy (niesłodzony) | 20 | Sok pomidorowy | 35 | |
Sos z tamaryndy (bez cukru) | 20 | Sorbet jabłkowy | 35 | |
Agrest niebieski | 25 | Słonecznik | 35 | |
Borówki | 25 | Wasa™ | 35 | |
Produkty ze średnim indeksem glikemicznym | ||||
Bób niedojrzały/niegotowany | 40 | Makaron : typ Capellini | 45 | |
Chleb z mąki pp na zaczynie lub drożdżach | 40 | Płatki śniadaniowe pełne | 45 | |
Fasola z puszki | 40 | Ryż basmati brązowy | 45 | |
Figi suszone | 40 | Sok grejpfrutowy (niesłodzony) | 45 | |
Gryka | 40 | Sok pomarańczowy (świeży, niesłodzony) | 45 | |
Kasza gryczana | 40 | Tosty z chleba z mąki pełnej | 45 | |
Laktoza | 40 | Winogrono (zielone i czerwone) | 45 | |
Maca (z mąki pp) | 40 | Zielony groszek z puszki (bez cukru) | 45 | |
Makaron z mąki razowej - al dente | 40 | Żurawina | 45 | |
Marchwiowy sok | 40 | Bataty - słodkie kartofle | 50 | |
Masło orzechowe (bez cukru) | 40 | Chayote - dyniowaty | 50 | |
Mleko kokosowe | 40 | Chleb orkiszowy | 50 | |
Morele suszone | 40 | Ciasto z mąki pp (bez cukru) | 50 | |
Otręby (owsiane i pszenne) | 40 | Couscous ( pełne ziarno) | 50 | |
Owies | 40 | Jabłkowy sok (niesłodzony) | 50 | |
Pigwa konserwowa (bez cukru) | 40 | Kiwi | 50 | |
Pumpernikiel (bez cukru, słodu i miodu) | 40 | Makaron z pszenicy durum | 50 | |
Płatki owsiane (niegotowane) | 40 | Mango | 50 | |
Śliwki suszone | 40 | Muesli (niesłodzone) | 50 | |
Spaghetti al. dente (gotowane 5min) | 40 | Owoce lichee | 50 | |
Ananas (świeży) | 45 | Persymona, kaki | 50 | |
Banany niedojrzałe | 45 | Ryż basmati | 50 | |
Chleb pp stostowany | 45 | Ryż brązowy | 50 | |
Chleb żytni (z mąki pp) | 45 | Sok ananasowy (świerzy , niesłodzony ) | 50 | |
Jęczmień (ziarno) | 45 | Sok ananasowy (świeży, niesłodzony) | 50 | |
kaszka pszenna bulgul | 45 | Sok jabłkowy (niesłodzony) | 50 | |
Kokos | 45 | Sok żurawinowy ( niesłodzony) | 50 | |
Mąka z pszenicy egipskiej ( kamut) | 45 | Surimi ( paluszki krabowe) | 50 | |
Produkty z wysokim indeksem glikemicznym | ||||
Brzoskwinie z puszki | 55 | Biszkopt | 70 | |
Czerwony ryż | 55 | Brązowy cukier | 70 | |
Ketchup | 55 | Bułki | 70 | |
Maniok | 55 | Chipsy | 70 | |
Musztarda (z cukrem) | 55 | Chleb ryżowy | 70 | |
Nutella® | 55 | Cukier | 70 | |
Papaja | 55 | Daktyle suszone | 70 | |
Sok winogronowy (niesłodzony) | 55 | Kasza jęczmienna | 70 | |
Sok z mango (niesłodzony) | 55 | Kleik | 70 | |
Spaghetti (ugotowane na miękko) | 55 | Maca (z białej mąki) | 70 | |
Sushi | 55 | Mąka kukurydziana | 70 | |
Banany dojrzałe | 60 | Makaron z białej mąki | 70 | |
Jęczmień dmuchany | 60 | Melasa | 70 | |
Kakao słodzone/czekolada (ekspresowe) | 60 | Napoje (słodzone) | 70 | |
Kasza manna | 60 | Polenta | 70 | |
Kasztan | 60 | Proso | 70 | |
Lazania (makaron z pszenicy durum) | 60 | Ravioli | 70 | |
Lody słodzone cukrem | 60 | Risotto | 70 | |
Majonez z cukrem | 60 | Rogalik | 70 | |
Melon | 60 | Sucharki | 70 | |
Miód | 60 | Tacos | 70 | |
Mleko tłuste | 60 | Ziemniaki gotowane | 70 | |
Morele z puszki | 60 | Arbuz | 75 | |
Owsianka | 60 | Dynia | 75 | |
Pizza | 60 | Kabaczek | 75 | |
Ryż aromatyzowany (jaśminowy…) | 60 | Bób gotowany | 80 | |
Ryż długoziarnisty | 60 | Marchew gotowana | 80 | |
Ananas z puszki | 65 | Puree | 80 | |
Buraki gotowane | 65 | Biała mąka | 85 | |
Chleb "razowy" (z białej mąki) | 65 | Mleko ryżowe | 85 | |
Chleb pełnoziarnisty | 65 | Pasternak | 85 | |
Chleb żytni z białej mąki | 65 | Prażona kukurydza | 85 | |
Dżem z cukrem | 65 | Płatki kukurydziane | 85 | |
Kukurydza | 65 | Ryż dmuchany | 85 | |
Kuskus | 65 | Ryż paraboliczny | 85 | |
Mąka kasztanowa | 65 | Rzepa, brukiew (gotowane) | 85 | |
Mars®, Snikers®, Nuts®, itp.. | 65 | Seler gotowany (korzeń) | 85 | |
Muesli (z cukrem, miodem itp.) | 65 | Tapioka | 85 | |
Pigwa konserwowa (z cukrem) | 65 | Chleb z białej mąki | 90 | |
Rodzynki | 65 | Mąka ziemniaczana | 90 | |
Syrop klonowy | 65 | Mąka ryżowa | 95 | |
Tamarynda (słodzona) | 65 | Ziemniaki pieczone | 95 | |
Ziemniaki w mundurkach | 65 | Ziemniaki zasmażane | 95 | |
Amarantus dmuchany | 70 | Glukoza | 100 | |
Bagietka | 70 | Skrobia modyfikowana | 100 | |
Biały ryż | 70 | Piwo - maltoza | 110 |
poniedziałek, 27 lutego 2012
TABELA INDEKSÓW GLIKEMICZNYCH MONTIGNACA
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz